top of page

Omgaan met vrije radicalen en oxidatieve stress

Bijgewerkt op: 27 jan. 2022


We lezen het wel een vaker in artikelen die ingaan op cosmetica of huidverzorgingsproducten maar wat moeten we nu precies onder het begrip "vrije radicalen" begrijpen en wat met die oxidatieve stress. Wat is dat eigenlijk?


In deze blog praten we je bij over deze begrippen en verklaren we eveneens waarom ze bepalend kunnen zijn voor het huidadvies dat je geeft als professional.


Dus first things first, wat zijn nu "vrije radicalen". Wel om dit begrip juist te hebben moeten we even terug naar de lessen biologie en chemie.

Moleculen, protonen en elektronen


Ons lichaam is namelijk opgebouwd uit cellen van diverse aard en elke cel bestaat op zich uit moleculen. Deze moleculen worden op hun beurt opgebouwd door een of meerdere atomen die door hun bio-chemische reactie samenkomen. Wanneer we die atomen nog verder in detail bekijken zien we dat de kern bestaat uit de positief geladen protonen maar ook uit neutronen die - zoals het woord als zegt - neutraal geladen zijn. Rondom deze kern circuleren de elektronen die dus eigenlijk de buitenste rand vormen. Deze elektronen zijn negatieve deeltjes en vormen eigenlijk de belangrijkste laag van het atoom omdat ze zorgen voor de chemische bindingen.Van belang in dit bindingsproces is te weten dat deze elektronen steeds in een even aantal voorkomen in die buitenste schil. Deze elektronen worden ook de valentie elektronen genoemd omdat zij de bindingsmogelijkheden van het atoom bepalen.


En dit proces is zeer belangrijk en net dé plaats waar vrije radicalen zich gaan vormen. Immers door bepaalde invloeden op onze cellen wordt net die buitenste schil van de atomen zwakker, komen elektronen soms los waardoor deze een oneven aantal elektronen (ongepaard elektron) in zijn schil krijgt. Hierdoor destabiliseert de gehele molecule die is opgebouwd uit dergelijke onevenwichtige atomen met een verzwakte buitenschil en spreken we van vrije radicalen.


Deze vrije radicalen zijn onstabiel en zeer reactief. Zij kunnen een elektron afstaan aan of een elektron aanvaarden van andere moleculen, en zich daarom gedragen als oxidanten.


Oxidatieve werking van de vrije radicalen


In de recente onderzoeken werd echter duidelijk dat die vrije radicalen ook dienen als moleculaire signalen die heilzame stressreacties activeren voor ons lichaam en zo een natuurlijke bescherming voor ons lichaam vormen. Maar uiteraard is trop ook hier te veel. Ons lichaam kan ons niet beschermen tegen de nefaste invloeden die make-up, stedelijke verontreiniging, UVA-UVB straling of drugs (yep, including alcohol) op onze cellen hebben.


Vrije radicalen creëren hierdoor oxidatieve schade en veroorzaken weefseldysfunctie, hetgeen we benoemen onder de term oxidatieve stress.


Deze ontstaat vnl. als gevolg van een onevenwicht tussen de productie van vrije radicalen en onze natuurlijke anti-oxidant verdediging. Hierbij treedt schade op aan de voornaamste bouwstoffen van ons lichaam en onze huidcellen waaronder lipiden, proteïnen en nucleïnezuren.


Uiteraard is het net daartegen dat we ons willen beschermen en om die oxidatie tegen te gaan moet je zorgen dat je dus je anti-oxidanten kan aanscherpen. Klinkt logisch toch?


Beschermen tegen oxidatieve stress: hoe doen we dat?


Kies daarom voor een productenlijn* die voldoende inzet op producten met hoge concentraties aan vitamine A (retinol), Vitamine B3 (niacinamide), Vitamine C, Vitamine E, co-enzyme Q10 en producten met polyphenolen. Deze laatste zijn kruidige of botanische extracten die ontstekingsremmend en antioxiderende gaan werken. Als het ware gaan we zo onze huid voeden met een verhoogde weerstand tegen die vrije radicalen waardoor de huid meer brandstof krijgt om zichzelf te vernieuwen en hierdoor ook minder tekenen van veroudering, pigment etc zal vertonen.


Daarnaast kunnen we de oxidatieve stress van onze huid met geavanceerde behandeltechnieken wegnemen of verbeteren. Na het behandelen van de huid door middel van bijvoorbeeld microneedling met onder meer vitamine cocktails ga je onmiddellijk het resultaat zien van wat anti-oxidatie met onze huid doet.


Maar misschien nog het meest essentieel is onze dagelijkse bescherming tegen onze huidvijand numero uno. De Zon en bij uitbreiding alle UVA en UVB straling. Het gebruiken van een sterke SPF op alle aan het licht blootgestelde delen van het lichaam, is het grootste cadeau dat je je klant of patiënt kan aanleren. Dit essentiële product mag in geen enkele skincare routine ontbreken, niet professioneel maar ook niet in de badkamer thuis. Het is essentieel om onze huid gezond, stralend en soepel te houden.


But only the skin ain't good enough!


Inderdaad, het gebruiken van de juiste bescherming, het voeden van de huid en het conditioneren ervan is onvoldoende als je daarnaast ook niet op je inner-me let. Voeding gaat immers hand in hand met jouw bescherming tegen oxidatieve stress. Een gezond voedingspatroon samen met een gezonde skincare zal ervoor zorgen dat de huid ook zijn optimale conditie behoudt.


Het is tevens ook altijd iets wat we aanbevelen bij een intake gesprek. Kijk niet enkel naar de huid op zich, maar stel ook duidelijke en gerichte vragen naar het eetpatroon van je klant of patiënt. Vraag eens na of bepaalde supplementen worden genomen of


Je zal versteld staan hoe veel beter jouw huidbehandeling zijn werk zal kunnen doen wanneer je vertrekt van het juiste overzicht omtrent food & skincare.


Wil je nog meer weten over hoe onze huid functioneert, neem contact met ons via info@b-professional.be én volg zeker onze blog !


*check onze merken Utsukusy Cosmetics, Selvert Thermal als Youth Lab beschikken over producten die inzetten op een zeer sterk werkende anti-oxidant werking
Onze bronnen bij dit artikel:


V. Lobo, A. Patil, A. Phatak, and N. Chandra,Free radicals, antioxidants and functional foods: Impact on human health Pharmacogn Rev. 2010 Jul-Dec; 4(8): 118–126.

Bagchi K, Puri S. Free radicals and antioxidants in health and disease. East Mediterranean Health Jr. 1998;4:350–60

Sies H. Oxidative stress: Introductory remarks. In: Sies H, editor. Oxidative Stress. San Diego: Academic Press; 1985. pp. 1–7

Di Meo S, Venditti P. Evolution of the Knowledge of Free Radicals and Other Oxidants. Oxid Med Cell Longev. 2020;2020:9829176. Published 2020 Apr 23. doi:10.1155/2020/9829176

109 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page