top of page

Acne beter begrijpen!

Geschat wordt dat bijna 20% van alle bezoeken aan dermatologen en schoonheidsspecialisten te maken heeft met de behandeling van acne. Gelet op deze cijfers hoog tijd dus om even stil te staan bij deze specifieke huidconditie.Chronische inflammatoire acne kan niet worden gedefinieerd als een infectieziekte, omdat de bacteriën (waaronder de befaamde P. Acnes Bacterie*) normaal aanwezig zijn op de huid van een grote meerderheid van de mensen, ongeacht de aanwezigheid van acne letsels.


De P. acnes bacterie brengt de ziekte blijkbaar alleen teweeg wanneer ze op een gunstig dermatofysiologisch terrein terechtkomt, lees een bodem met voornamelijk vetzuren die bovendien gecombineerd worden in een zuurstofarm groeimedium zoals talg; Het zich steeds verder over de huid verspreiden van de P. acnes bacterie is daarbij noodzakelijk maar niet voldoende voor het ontstaan van acné op zich.


De 4 voornaamste erkende fysiologische factoren om acné te doen ontstaan:

  • gestimuleerde sebumproductie, door de talgklieren wordt een verhoogde afscheiding van talg waargenomen om in eerste instantie de huid tegen uitdroging te beschermen

  • hyperkeratinisatie of het niet voldoende afschilferen van de bovenste huidlaag met als gevolg verstopping van de poriën omwille van de opeengehoopte dode huidcellen

  • een ongebreidelde groei van de bacteriën omwille van de vetzuren waaruit het sebum opgebouwd is die een ideale voedingsbodem vormen

  • vervolgens de ontsteking zelf omwille van de reactie van je immuunsysteem opzichtens de grote aanwezigheid van deze bacterie.Op basis van deze factoren is het geen geheim dat acne vaak ontstaat vaak tijdens hormonale veranderingen in de tienerjaren omdat dan de talgproductie reeds verhoogd is omwille van het toenemende geslachtshormoon. Maar eveneens zijn bijvoorbeeld stress en hormonale schommelingen tijdens de menstruatiecyclus en zwangerschap een belangrijke oorzaak voor een verhoogde talgproductie bij volwassenen.


Vervolgens blijft acne hormonaal verbonden wanneer we stoornissen krijgen in onze hormoonhuishouding of wanneer de menopauze wordt ingezet.


Typerend is ook dat de P. acnes bacterie bij acne op jonge leeftijd zich voornamelijk zal voordoen in het centrum van het gelaat rond de T zone. Volwassenen tussen 25 en 45 zien vaak acne ontstaan rond kin en kaken terwijl op latere leeftijd de bacterie zich vooral blijft voordoen op de kin maar dan meer in de hoedanigheid van een diepwortelende cyste.


Hoewel acne niet levensbedreigend is, kan het jaren aanhouden en ernstige psychosociale gevolgen hebben, zoals een verminderd gevoel van eigenwaarde of depressie. Naast dermatologische pathologie wordt P. acnes bacterie ook in verband gebracht met post-operatieve infecties op hartkleppen en zelfs van de infecties van tussenwervel schijven van je ruggengraat. Anderzijds speelt de bacterie dan weer een positieve rol gespeeld om bijvoorbeeld in de jaren 80 om een immuunreactie te triggeren binnen bepaalde behandelingen van kanker. Sommige wetenschappelijke onderzoeken tonen zelfs aan de de P. acnes bacterie een positieve rol gespeeld heeft in de bescherming tegen malarie en de pest waardoor deze niet langer levensbedreigend bleven. Echter op deze positieve elementen van deze bacterie wordt niet vaak de focus gelegd.


Wel zien we de laatste jaren een toegenomen aandacht voor de link tussen acne en onze voeding. Al is het vaak via fabeltjes zoals "van fastfood krijg je pukkels".
Recent onderzoek heeft aangetoond dat ons voedingspatroon op zich geen trigger is voor het ontstaan van acne. Enkel in combinatie met een immuunreactie of intolerantie kan er een trigger zijn maar het is alleszins niet bewezen dat bvb. veel chocolade eten op zich ervoor zorgt dat je meer acne zal zien ontstaan.


Wil jij graag leren hoe je professioneel de acne huid kan behandelen met peelings, lichttherapie of sterkwerkende activa, volg dan zeker eens één van onze trainingen rond lichttherapie met de Celluma LED of omtrent onze medische peelings van Utsukusy Medical.


Voor de thuisverzorging van de jonge huidjes die kampen met acne, kan onze Blemish kit van Youth Lab eveneens wonderen doen.


*P. Acnes Bacterie: Propionibacterium acnes


Bronnen:

Richard L. Gallo, a.o. .Antimicrobial production by perifollicular dermal preadipocytes is essential to the pathophysiology of acne, Science Translational Medicine, 14, 632, (2022).


Bhatia A, Maisonneuve JF, Persing DH. PROPIONIBACTERIUM ACNES AND CHRONIC DISEASES. In: Institute of Medicine (US) Forum on Microbial Threats; Knobler SL, O'Connor S, Lemon SM, et al., editors. The Infectious Etiology of Chronic Diseases: Defining the Relationship, Enhancing the Research, and Mitigating the Effects: Workshop Summary. Washington (DC): National Academies Press (US); 2004.


Advances in Dermatology and Allergology: “Significance of diet in treated and untreated acne vulgaris.”


BMC Dermatology: “High glycemic load diet, milk and ice cream consumption are related to acne vulgaris in Malaysian young adults: a case control study.”

Harvard Health Publications: “Glycemic index and glycemic load for 100+ foods.”

153 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page