3 mythes van lichttherapie ontkracht
Bijgewerkt op: 30 dec. 2021
In de wereld van LED apparatuur stellen we vast dat veel merken en fabrikanten op vandaag hun apparaten voorstellen als de meest krachtige, de meest exacte of diegene die over het meeste aantal LED's beschikken. Dit vaak om zeer dure toestellen met verouderde technologie toch nog aan de man of vrouw te kunnen brengen.

In dit kort stukje maken we op een wetenschappelijke wijze komaf met deze aanspraken en tonen we aan dat enkel op wetenschappelijke manier een juiste keuze kan worden gemaakt. Gedaan met deze mythes van kracht, aantal en precisie.
Maar eerst en vooral willen we toch nog even duiden wat lichttherapie op basis van LED apparatuur nu eigenlijk inhoudt. Het principe is daarbij kinderlijk eenvoudig en stoelt op bio-chemische reacties die op basis van wetten uit de optische fysica worden ontwikkeld.
We spreken van lichttherapie wanneer we weefsel blootstellen aan lichtenergie om daardoor een bio-chemische reactie uit te lokken. Dit gaan we bij esthetische behandelingen voornamelijk doen om cellulaire processen die door ontsteking, ouderdom of chronische pijnen afgenomen zijn, terug te gaan reactiveren en daarbij de cellulaire werking te versnellen.
Aanspraak 1: LED apparatuur werkt op basis van een precieze golflengte van het licht
Nog maar al te graag schermen aanbieders van LED apparatuur met de precisie van hun LED licht of beter de golflengte ervan. Evenwel vergeten ze daarbij dat de golflengte van het licht dat gebruikt wordt bij low level light therapie (LLLT oftewel licht met een vermogen van <1W) niet kan worden uitgedrukt in een precieze waarde maar steeds uitgedrukt dient te zijn in een bereik. Dit bereik dient zich per kleur te bevinden binnen de 400nm en de 900nm.
Indien gewerkt wordt met een golflengte onder de 400nm gaat de melanine in ons lichaam verhinderen dat het licht efficiënt wordt opgenomen. Eens je boven de 900nm gaat gaat het water in ons lichaam de effectieve werking tegengaan en ontstaat er een thermaal effect. Dit kan therapeutische werking hebben maar zet niet het bio-chemische proces in actie dat we willen bereiken met de lichttherapie.
Voor alle duidelijkheid in de medische literatuur zijn enkel blauw, rood en bijna infrarood licht klinisch erkend voor hun effectieve werken. Reden waarom Celluma enkel van deze kleuren gebruik maakt en dit binnen het hiertoe voorgeschreven bereik van de golflengten. (Blauw 465 nm, rood 640, BIR 880- op elk van deze golflengten zit een tolerantie van +10 en -10)
Aanspraak 2: LED apparatuur moet zo krachtig mogelijk zijn
Om hier meteen met de deur in huis te vallen, de kracht van het toestel doet er niet toe. Het principe van hoe meer vermogen hoe dieper en efficiënter de werking gaat niet op voor lichttherapie.
De efficiëntie van lichttherapie wordt door de volgende factoren bereikt:
a) Juiste bereik van de golflengten van het licht (zie hierboven)
b) De geleverde energie
c) De behandeltijd
d) de nabijheid van de huid.
In functie van deze mythe gaan we hier voornamelijk in op b) de geleverde energie en d) de nabijheid van de huid omdat dit wetenschappelijk direct bewijsbaar is.
Enerzijds de geleverde energie. Onze huid kan slechts energie opnemen tussen 2J/cm² en 10J/cm². Wordt er energie geleverd onder de 2J/cm² dan treedt geen efficient resultaat op, gaat men boven de 10J/cm² dan loopt men risico om de cellen voorgoed te beschadigen en een toxisch effect te laten ontstaan. Met andere woorden de energie moet juist gedoseerd zijn en dus niet meer is beter.
Van dit principe maakt Celluma handig gebruik. Door zijn energie niveau precies in de juiste bi-fase cure te plaatsten, bereikt de vrijgekomen energie op een efficiënte manier de huid. Dit mede door het feit dat Celluma beschikt over een gepatenteerd en uniek flexibel design dat toelaat om de apparaten zeer dicht bij de huid te brengen. Als effect is er hier een extreem hoge efficiënte zonder dat er bijzonder veel vermogen moet ontwikkeld worden.
Aanspraak 3: hoe meer LED diodes hoe beter de werking
Een derde aanspraak die we vaak zien terugkomen, is deze van het meeste aantal LED's. Nu we hierboven al toegelicht hebben dat de efficiënte voornamelijk wordt geleverd door de energie (2 tot 10J/cm²) die vrijkomt en de nabijheid van het toestel bij de huid, is het een logische conclusie dat het aantal LED's geen enkele invloed heeft op de werking van het apparaat.
Nog steeds zal de absorptie van het licht de voornaamste rol spelen om die bio-chemische reactie in werking te zetten. Dit onafgezien van het aantal LED diodes.
Meteen doorprikken we zo drie hardnekkige mythes omtrent lichttherapie. Lange tijd werd ervan uitgegaan dat vele professionals in de esthetische sector enkel bekommerd waren om het resultaat en dat ze geen interesse hadden in de wetenschap. Dit voornamelijk vanuit de commerciële bekommernis dat deze wetenschappelijk basis de technische capaciteiten van veel van deze apparaten onderuit zou halen en er dus uiteindelijk geen toestellen meer verkocht zouden worden.
Celluma staat hier dwars tegenover en vertrekt vanuit de wetenschap om zo naar dagelijkse resultaten te leiden in de praktijk. Dit is een totale gamechanger want op deze manier kan jij als esthetische professional, jouw klanten ook op de meest correcte manier gaan behandelen en ben je ten allen tijde gesteund door de wetenschap en stoelt je verhaal niet langer op een snel commercieel verhaal.
Celluma Benelux, onderdeel van de B Professional Groep is exclusief verdeler van de Celluma LED apparaten binnen België, Nederland en Luxembourg. Celluma biedt wetenschappelijk ondersteunde LED apparatuur aan voor gebruik in de esthetische praktijk , alsook voor dagelijks gebruik door de consument. De apparaten zijn medisch geattesteerd en zijn de meest verkochte toestellen ter wereld.
meer info: hello@celluma.pro of 015 621 225